dilluns, 27 de juliol del 2015

Un 'bessó' de la Terra a 1.400 anys llum

DESCOBRIMENT ASTRONÒMIC

Un 'bessó' de la Terra a 1.400 anys llum

La NASA descobreix l'exoplaneta en «zona habitable» amb més potencial d'albergar vida

Edició Impresa

24 juliol 2015
Pàgina 32
IDOYA NOAIN
NOVA YORK
EL PERIODICO 
Divendres, 24 de juliol del 2015
Recreació 8 Interpretació artística de la comparació entre la Terra i el Kepler-452b.
Ahir es complien 20 anys del descobriment que va provar que, fora del nostre sistema solar, existeixen altres planetes com el nostre que depenen d'una estrella similar al Sol. Des d'aleshores, els astrònoms han estat buscant el que es coneix com la Terra 2.0, un exoplaneta de condicions similars i que tingui condicions de vida. I en el marcat aniversari va arribar precisament l'anunci de la NASA de la més prometedora troballa fins ara en aquesta recerca: el Kepler-452b.
Aquest exoplaneta, que està a 1.400 anys llum de distància en la constel·lació Cygnus, ha sigut definit per l'agència espacial nord-americana com «un cosí gran i de més edat de la Terra». És el més similar en mida a aquest planeta localitzat en el que es denomina «zona habitable» d'una estrella semblant al Sol, és a dir, l'àrea on es donen les condicions perquè els planetes tinguin aigua líquida i, per tant, potencial de vida.
El Kepler-452b és un 60% més gran en diàmetre que la Terra però la seva òrbita de 385 dies és només un 5% més gran que la nostra al voltant del Sol. Tot i que no s'ha determinat encara la seva massa ni la seva composició, els científics situen entre el 50% i el 62% la possibilitat que sigui un planeta rocós com el nostre. Està un 5% més allunyat de la seva estrella que la Terra del Sol, però ha passat 6.000 milions d'anys a la «zona habitable» (1.500 milions d'anys més que l'edat del Sol). I les similituds entre la seva estrella i el sol (encara que és un 4% més gran i un 10% més brillant) el converteixen en el més ferm candidat a ser la buscada Terra 2.0.
Finestra al futur
Sigui o no el bessó, obre portes a la comprensió del nostre planeta o del nostre futur. En un comunicat, Doug Caldwell, un científic que treballa en la missió del telescopi espacial Kepler, ha explicat que «l'energia creixent del seu sol que envelleix pot estar escalfant la superfície i fent que s'evapori qualsevol oceà (que pogués tenir). El vapor d'aigua es perdria del planeta per sempre». Aquesta possibilitat converteix el Kepler-452b en una potencial finestra al nostre futur distant. Segons Caldwell, l'exoplaneta «podria estar experimentant ara el que li succeirà a la Terra d'aquí més de 1.000 milions d'anys, a mesura que el nostre Sol envelleixi i es faci més ­brillant».
L'equip de la missió Kepler també va presentar ahir 521 candidats més a ser exoplanetes, de manera que ja són 4.696 els descoberts pel telescopi (i d'aquests, 1.030 s'han confirmat). Dels presentats ahir n'hi ha 11, a més del Kepler-452b, amb diàmetres entre una i dues vegades més grans que el de la Terra i que orbiten a les zones habitables de les seves estrelles. I nou ho fan al voltant d'estrelles similars en mida i temperatura al nostre Sol.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada