La bellesa del naixement de les estrelles al Gran Núvol de Magalhães
L'Observatori Europeu del Sud ha captat una regió d'aquest satèl·lit de la nostra galàxia amb un nivell de detall gairebé inèdit
per Redacció
07/02/2019
16:00
| Actualitzat a 07/02/2019 16:15

El vídeo següent, cortesia de l'Observatori Europeu del Sud, comença amb un pla obert de la Via Làctia i va apropant-se fins l'indret, molt llunyà a escala humana però proper a escala galàctica, on s'ha observat N180B:
El Gran Núvol de Magalhães és una galàxia satèl·lit de la Via Làctia fàcil d'observar des de l'Hemisferi Sud del nostre planeta. A una distància de "només" 160.000 anys-llum, no només és a prop sinó que, a més, està en una posició en relació a la Terra que ens permet observar-lo fàcilment. En aquest cas, N180B, com totes les regions H II, són espais interestel·lars d'hidrogen ionitzat, és a dir, sense l'electró que trobem habitualment als àtoms d'aquest element, on es formen grans estrelles que són precisament, les que ionitzen el gas del seu voltant i produeixen aquests espectacles espacials. N180B, en concret, està format d'una gran bombolla d'hidrogen ionitzat envoltada de bombolles més petites.
Dins d'aquest núvol, el MUSE ha detectat una ejecció procedent d'una estrella en formació, anomenada HH 1177, que té una massa més de 10 vegades superior al nostre Sol. És la primera vegada que un fenomen com aquest és observat fora de la Via Làctia ja que, a fora, sovint la pols els oculta. Les característiques del Gran Núvol de Magalhães, però, han permès fer-ho, revelant que, amb gairebé 33 anys-llum de llargada, aquesta ejecció és una de les més llargues que s'han observat mai.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada