dissabte, 29 d’agost del 2020

Tres platges de la Costa Brava on et trobaràs mig Barcelona

foto platja gandula
El retorn a l’escola, a l’institut i a la feina és imminent, però si encara et queden uns dies per gaudir del bon temps que es preveu de cara a la setmana vinent, no deixis que t’enganyin i et portin en algunes de les 3 platges que et detallem a continuació i que, de ben segur, t’hi trobaràs mitja ciutat! Si no vols pols, no vagis a l’era, que diuen.
agent civic tovallola platja palafrugell acn
Platja de la Costa Brava plena de barcelonins i barcelonines ensardinats. Font: EFE
Aquest estiu i com cada any et deus haver topat amb desenes d’articles —alguns en aquest mitjà dins la secció estival de La Gandula—, on us explicàvem les millors platges de la Costa Brava, les rutes i cales ideals que ningú coneix, els racons més top de la Costa Daurada i mil indrets més on anar per ser el més guai d’Instagram i lluir banyadoret nou a les aigües més cristal·lines.
Aquest article, però, pretén tot el contrari; avisar-vos de quines són les tres platges on de ben segur que si hi estens la tovallola, et trobaràs l’amic del col·le, els veïns del bloc del davant o el company de feina que més estimes (o odies). A continuació, doncs, els tres indrets d’estiueig més recurrents per a tots aquells que volen —o intenten— fugir de la rutina i no se n’acaben d’ensortir!

1. Platja d’Aro

Castell d’Aro és un municipi del Baix Empordà que inclou Platja d’Aro i S’Agaró. Segurament és un dels indrets de referència per estiuejar per a bona part de la meitat de la Catalunya central. L’altra meitat es queda a Palamós (al costat), o a l’Alt Empordà.
Platja d'Aro
Centre comercial de Platja d'Aro. Font: Google CC
Platja d’Aro té de tot, des de platja —com el propi nom indica—, fins a un bon centre comercial ple de botigues, restaurants i indrets on gaudir de l’oci (sobretot nocturn, tot i que enguan, amb el coronavirus, deu haver estat complicat). El municipi és ideal per passar aquests dies d’estiu amb família o amics, tot i que també és un bon pla passar-hi un dia o una tarda de compres. Et trobaràs de tot i a tothom.

2. L’Estartit

Seguint al Baix Empordà però una mica més amunt, trobem l’Estartit, municipi que pertany a Torroella de Montgrí. Si us agrada el submarinisme o gaudir d’un fantàstic dia fent activitats aquàtiques (pàdel surf, snorkel, caiac, etc.) aquesta és la població ideal per trobar la millor oferta en el millor entorn possible: les Illes Medes, considerades Reserva Natural Integral.
L'Estartit - Jordi JuvantenyFotografia de la platja principal de l'Estartit des del Rocamaura. Les Medes de fons. Font: Jordi Juvanteny
L’Estartit té una platja principal de sorra fina enorme i algunes cales cap al nord on pots gaudir d’una estona de bany tranquil, defugint de trobar-te mitja ciutat. Però com que l’article no va d’això, no us en direm quines són (LOL), només us anomenarem la platja principal que comunica directament amb el municipi, on podreu trobar el company de feina per parlar dels informes que us esperen a la tornada o el veí indignat perquè no es respecten les distàncies i mesures de seguretat. I si no hi trobeu  ningú, no us preocupeu —la platja, com he dit, és gran—, i això voldrà dir que els vostres coneguts estan més enllà o de passeig per la Gola del Ter o els Aiguamolls del Baix Empordà, mirant els ocellets. El fet és que estan apropet i per la zona, això segur.
La Gola del Ter - Jordi JuvantenyDesembocadura del Ter (Estartit). Font: Jordi Juvanteny

3. Cadaqués

Fent uns quilòmetres més cap al nord arribem a Cadaqués, a l’Alt Empordà, un poble idíl·lic i súper Instagramejable, importantíssim per guanyar uns likes de més i uns quants followers nous que us serviran per omplir l’ego i per passar una estona entretinguda (i llarga) en aquesta xarxa social, com molt bé explica el company Guillem Camós en aquest article. De fet, si no hi has estat aquest estiu, ja trigues a anar-hi i penjar la corresponent foto des del Mirador de dalt la plaça de l’església. Jo hi vaig estar fa uns dies (he, he), aquí la prova de la foto que ens vam fer amb dues companyes del diari; la Cèlia i l’Alba!
Alba   Guillem   Cèlia
Imatge captada des del Mirador de Cadaqués per un altre guiri barceloní (en desconeixem el nom). D'esquerra a dreta: Alba, Guillem i Cèlia
L’altra típica instantània que us podeu fer és des del passeig que s’agafa a mà esquerra mirant de cara al mar, amb el poble de Dalí de fons (també ens les vam fer). Però a banda del típic postureig pel poble on estiuegen personalitats mediàtiques tan conegudes com Rahola, els Clotet o la Melero, entre d’altres, no et pots perdre les cales que s’amaguen per la zona del Cap de Creus. Et pensaràs que hi estàs sol, però no! Sorpresa!
Sortiràs de l’aigua i et trobaràs ocupada la meitat de tovallola que havies deixat perfectament estesa per aquells qui també es pensaven que estarien sols i que arriben per fer la gran paradeta, com si s’anessin a instal·lar una setmana sencera a la cala en qüestió: nevereta, para-sols, la tenda del Decathlon, etc. etc. etc., no cal amics. Els càmpings existeixen i allà tindreu piscineta.
Cadaques   WikipediaTípica postal de Cadaqués. Font: Wikipedia
I fins aquí el recull d’algunes de les platges més concorregudes d’aquest estiu per bona part de Barcelona i comarques d’interior. A vegades no cal anar gaire lluny per gaudir del territori que tenim a casa nostra i, potser per això, tots acabem prenent el sol o fent un bany a les mateixes platges. També és divertit trobar-te el company de feina o el veí del poble amb banyador i xancletes! A gaudir de les platges mentre puguem i bona tornada al col·le! ;)
PD: En elaborar aquest article s’ha obviat anomenar les Illes Balears per dos motius obvis. El primer és evident i el titular ho deixa prou clar; “Tres platges de la Costa Brava...”. I el segon, que al tenir present Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera, la llista hauria estat infinita i interminable. Malgrat tot, es dona per entès i per descomptat que el 99,9% de la població s’hi haurà trobat en algun moment o altre d’aquest (rar) estiu. I si encara no ho heu fet, deixeu-vos-hi trobar, jo ja tinc els vols per anar-hi a principis de setembre (si no ens confinen, esclar).

dimarts, 25 d’agost del 2020

Ruta a peu (1): El paradís senderista del Camí de Ronda (Costa Brava)

Cami de ronda girona wikipedia
La situació que vivim actualment, fruit de la pandèmia per la Covid-19, no ens permet gaudir d'unes vacances lluny de casa però sí descobrir tots els racons del país que encara no hem visitat. L'enorme riquesa dels paisatges de Catalunya farà que no et quedis ni un cap de setmana a casa. Avui et portem la primera proposta de ruta per fer a peu i descobrir la Costa Brava des d'una perspectiva única: el Camí de Ronda.
La ruta sencera del Camí de Ronda és un recorregut que voreja tot el litoral a través de corriols, passejos marítims, pujades i baixades perfectes per fer caminant. Tot un paradís senderista. La seva llargada lineal és de 43 quilòmetres, però aquests es poden dividir en diferents etapes adaptables a la preparació física de cadascú.
Els 43 quilòmetres de camí es poden fer de manera lineal o, fins i tot, de forma circular convertint-se en 140 km que comencen i acaben a la ciutat de Girona. Aquí us proposem dues etapes que recorren els 43 km lineals i que podeu adaptar al vostre temps: podeu fer la meitat d'una etapa, fer-ne una sencera o fer les dues en dos dies.

El mapa del Camí de Ronda

Detall mapa Camí de Ronda®   Daniel PunsetiDetall mapa del Camí de Ronda

Dia 1 del Camí de Ronda: Sant Feliu de Guíxols - Palamós

La primera etapa s'adapta més a qualsevol forma física que la segona, amb un total de 17,4 quilòmetres que es poden fer en 5 hores i mitja. Sortint des de Sant Feliu de Guíxols, s'enfila per la costa passant per cala del Molí, cala Maset i la platja de Sant Pol fins a arribar a s'Agaró, on trobarem un passeig noucentista.
Xalets en S'Agaró
Una manera de dividir la primera etapa és arribar fins a Platja d'Aro, després de s'Agaró / Wikipedia
Seguint el camí, anem direcció a la platja de Sa Conca, on després el canvi envolta la desembocadura del riu Ridaura fins a Platja d'Aro. Un cop creuada, anem direcció a Sant Antoni de Calonge on comença un dels trams més bonics: un sender entre penya-segats, cales petites d'aigua cristal·lina i sorra de gra gruixut. Arribar fins a Palamós és l'últim passeig, també pel costat de la platja.

Dia 2 del Camí de Ronda: Palamós - Begur

La segona etapa és una mica més llarga, amb un total de 25,6 quilòmetres que es poden fer en unes 8 hores. La ruta comença creuant Cala Margarida direcció el cim del cap Gros, sortint de Palamós. Caminem fins a la platja de la Fosca, passant per les ruïnes del castell de Sant Esteve i arribant al tram més salvatge de tot el camí. Creuem s'Alguer, la platja del Castell, cala Canyers, cala dels Corbs, cala Estreta, cap de Planes i el Crit.
Cala s'Alguer
Una forma de dividir aquesta segona etapa és fer-la fins s'Alguer / WikipediaCommons 
La ruta continua amb direcció al cap Roig, per després anar cap a la Platja del Golfet i arribar a Calella de Palafrugell. Un cop aquí, creuarem Llafranc, el far de Sant Sebastià, cala Pedrosa i Tamariu. Els corriols estrets per dins el bosc ens guiaran fins a la platja d'Aiguablava, el port de ses Orats i Fornells. Només quedarà una pujada i seràs a Begur.

Amb el suport de:
logos gene

Ruta a peu (2): senderisme pel delta de l’Ebre

Far del Fangar
Catalunya té una diversitat paisatgística envejable. Des d'alta muntanya a platges de sorra fina, fins a volcans i salts d'aigua. En aquest cas, us presentem una excursió per un dels paisatges més singulars del territori, el delta de l'Ebre. En concret, una ruta de senderisme fins al far del Fangar.
14326038359 b697dec28d b

De la platja de la Marquesa al far del Fangar 

El punt de partida del recorregut és la platja de la Marquesa, una zona d'un alt interès paisatgístic i natural, amb dunes mòbils de sorra fina i daurada que es troben entre les més ben conservades del Delta. Si arribeu fins aquest punt en cotxe, el podreu deixar al llarg dels camins d'accés a la platja i als amplis espais oberts que s'estenen al costat.

Recomanacions per a la ruta

La ruta sencera recorre gairebé 9 km de platja que es poden fer en dues hores caminant. La durada total, però, dependrà de si voleu aturar-vos algun moment a banyar-vos o a descansar en aquest espectacular paisatge.
peter mode iWXH3foZU30 unsplash
En començar la ruta recordeu que aquesta platja no disposa de serveis i no està vigilada, per tant, haureu de portar tot allò que necessiteu des d'un inici.
La zona del Fangar és una important zona de nidificació protegida (de l'1 d'abril al 15 d'agost). Durant el recorregut veureu que en paral·lel a la platja hi ha un filat que impedeix accedir a aquesta zona. Cal ser molt respectuosos amb l'entorn, ja que hi habiten ocells i animals petits.

Amb el suport de:
logos gene