dimarts, 29 de desembre del 2015

Ildefons Cerdà va construir l’Eixample de Barcelona seguint la càbala jueva?

Ildefons Cerdà va construir l’Eixample de Barcelona seguint la càbala jueva?

Acaba de sortir publicat el llibre 'La Barcelona de Cerdà. La càbala i la construcció de l'Eixample' (Angle Editorial)

Ildefons Cerdà
S’acaba de publicar el llibre ‘La Barcelona de Cerdà. La càbala i la construcció de l’Eixample‘ (Angle Editorial). En són autors l’historiador Francesc Xavier Hernàndez Cardona (1954) i Mar H.Pongiluppi (1984), il·lustradora, escultora i escenògrafa. El polifacètic Hernàndez Cardona fou l’iniciador del Museu d’Història de Catalunya i el Centre Cultural el Born i és autor d’una trentena d’obres, com ara la ‘Història militar de Catalunya’, en quatre volums. Ara ha decidit d’escriure, juntament amb la seva filla, un llibre amb una hipòtesi no tancada, però molt suggeridora. S’ha preguntat si l’enginyer Ildefons Cerdà (1815-1876) va construir l’Eixample de Barcelona seguint elements de la càbala jueva.
Cardona ha superposat el pla original de Cerdà amb el pla de l’esquema de l’Arbre de la Vida, element clau de la càbala jueva. I és sorprenent de veure que elements de l’Arbre de la Vida corresponen exactament amb elements clau del pla Cerdà. La corona jueva, per exemple, es correspon amb la plaça d’Espanya; la Saviesa és la plaça de Francesc Macià; el Seny, l’antic cementiri jueu; la Misericòrdia, la Travessera; el Coneixement, damunt la plaça de la Universitat; la Bellesa, damunt la plaça de les Glòries Catalanes, etcètera. Ací en podeu veure un vídeo.
Superposició del Pla Cerdà i l'arbre de la Vida
El pla Cerdà i l’Arbre de la Vida.
El llibre, en format de regal i molt ben il·lustrat, explica d’on podria venir aquesta curiosa relació. ‘Cerdà era maçó. I no sabem si era jueu o no. Podria ser que fos judaïtzant, simpatitzant, o que fos criptojueu. O que efectivament hi arribés a través de la maçoneria de la qual ell formava part. Perquè la maçoneria té una forta fonamentació amb les religions orientals. De fet, el fundador de la maçoneria s’atribueix a l’arquitecte del Temple de Jerusalem. I molt de l’imaginari i terminologia maçons estan influenciats pel judaisme.’
Un altre element que el llibre té en compte és la distància entre cada illa de cases. Hi ha 133 metres (113 d’illa de cases, 10 de carrer, i 10 de les dues voravies). Solà Morales va teoritzar sobre el perquè dels 113 metres de cada illa de cases. Hernàndez, sobre el total de 133. ‘Buscant la via simbòlica, vaig trobar que els maçons, en algunes cerimònies, juren damunt el salm 133 del Cant Gradual del Rei David. És el salm en el qual els jueus tornen del captiveri de Babilònia i construeixen la nova ciutat de Jerusalem. Aquest llibre obre més portes que no pas arriba a conclusions. Expliquem el que hem trobat, i si algú vol continuar la recerca, endavant. Tinc 61 anys, i no tinc temps per a fer llargs projectes de recerques. Però sí apuntar coses que anem trobant i que ens semblen massa coincidències alhora’, escriu Hernàndez.
Aquesta possible connexió amb la càbala de l’Eixample de Barcelona no és l’única que va tenir el projecte. ‘El respecte i continuació de les vies romanes, o els camins dels enginyers civils del segle XIX, també es poden llegir sota l’obra de Cerdà’, afegeix.
L’obra també recorda la forta vinculació política d’Ildefons Cerdà. ‘Honor i Glòria a un dels més lleials fills de la terra’, com diu al pròleg. ‘No oblidem que Cerdà, cosa que s’acostuma a amagar, és qui proclama, juntament Baldomer Lostau i Prats, vice-president de la Diputació de Barcelona, l’estat català en favor de la llibertat de Catalunya l’any 1873. De Lostau se sap. De Cerdà, no tant –explica–. Si Prim, Xifré, Cerdà, o Víctor Balaguer eren maçons, no era per a prendre cafè. Jo cada vegada estic més convençut que ells tenen un projecte nacional important per a Espanya, que ara en diríem tercera via, però que si no tira endavant, estan disposats a proclamar l’estat català per tirar endavant aquest nou país industrial, emergent i modern.’

diumenge, 20 de desembre del 2015

10 Lugares a los que viajar antes de que desaparezcan

10 Lugares a los que viajar antes de que desaparezcan

En este caso sí que puede ser ahora o nunca. Viajes que no puedes dejar escapar porque si los dejas pasar tal vez sea ya demasiado tarde. Existen muchos lugares en peligro en el mundo pero desde Trivago han seleccionado estos con los que estamos bastante de acuerdo y que a continuación os enumeramos.
Después os hablaremos de algún otro que tal vez se les haya pasado o que simplemente no cabía en la lista.
– Venecia (Italia): Una de las ciudades europeas más turísticas y un clásico sobre el que se nos viene advirtiendo desde hace mucho de que se va hundiendo poco a poco sobre la laguna sobre la que se fundó.
– Islas Maldivas: La nación con menos altitud del mundo. 1200 islas paradisíacas que se podrían sumergir en cualquier momento por el cambio climático o por un tsunami.
– Kilimanjaro: Más que la montaña tanzano-keniana en si, lo que preocupa son sus nieves perpetuas en la cima. Algunos dicen que no pasarán del 2030.
– Arrecife de Belice: Patrimonio de la Humanidad y uno de los ecosistemas con más biodiversidad del mundo afectado ya en demasía por huracanes, pesca masiva y contaminación.
– Nápoles (Italia): En las faldas del Vesubio, volcán que ya sepultó Pompeya y Herculano, vive bajo su constante amenaza.
– Glaciares de la Patagonia: Como el Perito Moreno argentino que se derriten al ritmo de 20 millones de toneladas al año merecen un visita urgente.
– Madagascar: La “Isla del Tesoro” hogar de especies endémicas y enorme riqueza natural. La tala de árboles, la caza furtiva y la contaminación atmosférica la ponen cada día en mayor peligro.
– Mar Muerto (Israel): Famoso por la ingravidez de sus aguas a 430 metros por debajo del nivel del mar y que sigue hundiéndose cada año. A este ritmo podría secarse en el 2050.
– Taj Mahal (India): El espectacular palacio se resiente cada año de la afluencia masiva de turistas, la contaminación y las malas reparaciones. La Unesco estudia cerrarlo por un tiempo.
– Las Vegas (Estados Unidos): La sequía amenaza a la ciudad de los casinos situada en el desierto de Mojave.

Podrían citarse también la Gran Barrera de Coral Australiana, la Cuenca del Congo, los Glaciares de los Alpes o sobre todo las Islas Galápagos, en Ecuador, un ecosistema único y protegido cada vez más afectado por el turismo.

dissabte, 19 de desembre del 2015

George Lucas, l'home que va canviar el cinema

estrena star wars

George Lucas, l'home que va canviar el cinema

El creador de la saga "Star Wars" va ser un visionari que va remoure els fonaments on se sustentava la indústria cinematogràfica

El primer film d'aventures intergalàctiques va venir amb un control total sobre el marxandatge

Productor de films com "Indiana Jones", va ser també el fundador de les companyies Lucasfilms i LucasArts, revolucionàries en el camp del cinema i dels jocs d'ordinador

«Star Wars»: l'arribada d'una nova era

-Nd | 16/12/2015 a les 22:30h
 
George Lucas, creador de «Star Wars» | LucasFilms Ltd
Era l'any 1977 quan va estrenar Star Wars sense que ningú sabés predir l'èxit que comportaria. Més enllà de ser la pel·lícula més taquillera de l'any, l'estrena i el posterior èxit mundial van convertir el film en un mite, amb un univers propi, ampli i addictiu, amb regles pròpies, amb personatges icònics, amb uns fets llegendaris que se sap tothom, de principi a final. Lucas i la seva guerra intergalàctica de noves esperances van canviar el cinema, de dalt a baix.

Bregat com a incipient director en el món dels curtmetratges, George Lucas (Modesto, California, 1944) va realitzar diverses obres de culte que ara són pràcticament introbables. Entre elles, THX 1138 4EB: The Electronic Labyrinth (1967), que li va valer un premi de l'escola de cinema i una beca per assistir al rodatge d'un film als estudis de la Warner Bros. La pel·lícula escollida va acabar sent Finian's Rainbow (1967), que seria dirigida per Francis Ford Coppola i que va suposar l'inici d'una amistat i d'una fructífera relació artística.

Coppola i Spielberg, dos aliats que remourien els fonaments de les "majors"

Aquella unió va fer que els dos cineastes fundessin la productora American Zoetrope, que va venir amb una proposta de Coppola a Lucas que aquest no refusaria: l'ampliació del curtmetratge THX 1138 4EB: The Electronic Labyrinth fins a convertir-lo en el fim THX 1138 (1971), títol que es va convertir en el primer llargmetratge del creador de Star Wars. L'obra, protagonitzada per Robert Duvall i Donald Pleasence, va esdevenir, gairebé immediatament, un film de culte, en una raresa que encara avui passa de mà en mà entre els cinèfils més intrèpids.
 
Steven Spielberg, George Lucas i Harrison Ford, durant el rodatge d'«Indiana Jones»

Després d'aquella primera temptativa vingué American Graffiti (1973), un retrat de la joventut americana dels anys 60 que va suposar el descobriment d'un altre nom clau de l'engranatge, l'actor Harrison Ford. Convertida en tota una fita per als crítics de l'època, la pel·lícula mantenia un elegant ritme narratiu i esbossava les ganes d'arribar a un gran públic que n'adoptés el discurs generacional.

El film va guanyar el Globus d'Or com a Millor pel·lícula de comèdia i va rebre una nominació als Oscar com a Millor director i com a Millor pel·lícula de l'any. La posterior connexió entre Ford i Lucas ja és història, trobant-se de nou a la saga Star Wars i a les aventures d'Indiana Jones, dirigides per un altre dels caps del grup de nous cineastes que havien de canviar el món i que van posar potes enlaire els fonaments de les "majors": Steven Spielberg.

Star Wars, la peça mestra del canvi de paradigma

El canvi, però, encara hauria d'esperar, tot i que era ja a tocar. L'èxit d'American Graffiti no havia estat suficient, malgrat tot, com per a seduir els grans estudis de Hollywood amb la idea de rodar un film de ciència-ficció, ambientat a l'espai i on hi havia batalles, naus, combats, amors i humor a tort i a dret. Un projecte tan ambiciós com el de Star Wars (1977) necessitava fe cega i la pel·lícula es va haver d'afrontar amb un pressupost altíssim, però més baix del previst -l'absència de grans efectes es notòria, obviant al màxim els grans decorats i les lluites, centrant-se en el cos a cos i en una mis-en-scène pràcticament teatral–.

Però la llavor ja era plantada: Star Wars, que va ser refusada una vegada rere una altre per diversos estudis, va arribar, finalment, a les mans dels executius de 20th Century Fox, que va decidir apostar pel film, però amb algunes condicions. Lucas va arribar a un acord per cedir el seu salari com a director de la pel·lícula i per mantenir, a canvi, el 40% en els guanys de taquilla. A més, en una jugada mestra, Lucas es quedaria amb els guanys en marxandatge que generés el film.



Aquesta va ser la clau d'una nova manera d'entendre la indústria del cinema, pensada a la dècada dels 70 per un jove director que confiava en allò que volia fer i que no va tenir por de fer-ho, en cap moment. El "blockbuster" patiria una sotragada autoral, reforçada per l'estrena recent de Tiburón (Jaws, 1975) –un èxit gràcies als més de cent milions de dòlars de recaptació aconseguits als EUA– i que arribaria a la consolidació amb les aventures d'Indiana Jones a la recerca de l'Arca Perduda, dirigida per Spielberg, produïda per Lucas i amb Ford de protagonista.

El nou paradigma havia començat a canviar amb l'estrena més visionària de Lucas, Star Wars, amb un èxit reforçat per una vida més enllà de la pantalla: la venda estratosfèrica de ninots, nines, disfresses, jocs, llibres i centenars de gadgets diversos, van fer milionari el seu creador i va fer possible que aquest no necessités, mai més, l'ajuda econòmica ni logística d'un gran estudi. L'univers que es va anar fent cada vegada més gran, amb produccions i projectes, amb èxit rere èxit i amb la certesa que el cinema, fins i tot el més comercial, havia de confiar en els autors. George Lucas va ser el primer en proposar un nou tauler de joc: saber esprémer allò que hi havia al voltant d'una pel·lícula i que ningú abans havia sabut aprofitar. I saber rendibilitzar la màgia d'una història immortal.
 
Un món nou, també en jocs: LucasArts
El ventall va obrir-se i Lucas ja tenia dues empreses punteres en el món del cinema: la productora Lucasfilm Ltd. i la companyia d'efectes especials Industrial Light & Magic, fundades poc abans del gran èxit de Star Wars IV: A new hope. La maquinària es va anar fent gran amb la creació de LucasArts.

D'aquest segell són alguns dels jocs més memorables dels vuitanta, sobretot en el camp de la simulació i les aventures gràfiques, essent un gran exemple els genials Maniac Mansion (1987) o Secret of Monkey Island (1990), un joc que ha estat una influència reconeguda en la creació dels personatges de la saga cinematogràfica de Pirates del Carib.

Star Wars (1977) Original Trailer

Rajoy troba les seves ulleres flotant en l'espai

GRACIETES, EL XICOT...!!!

Rajoy troba les seves ulleres flotant en l'espai

El president espanyol fa una piulada on fa broma: "Volia demanar unes ulleres noves als Reis Mags, però em diuen que ja les han trobat"

El president del govern espanyol i candidat del PP a les eleccions del 20-D, Mariano Rajoy, ja ha trobat les ulleres que li va trencar el noi que el va agredir dimecres a Pontevedra. Rajoy ha fet una piulada al seu twitter fent broma amb aquest tema: "Volia demanar unes ulleres noves als Reis Mags, però em diuen que ja les han trobat", i l'acompanya d'una imatge on es veu l'espai i les ulleres volant.
Mostra la imatge al Twitter
Iba a pedir unas gafas nuevas a los , pero me dicen que ya las han encontrado 😂😂

divendres, 18 de desembre del 2015

El Niño més potent des de 1997-1998

El Niño més potent des de 1997-1998

La NASA analitza diferents canvis globals produïts pel fenomen del Niño aquest 2015.

Comparativa entre les anomalies de temperatures a l'Oceà Pacífic durant el Niño de 1997 i el d'aquest any 2015. Font: JPL. NASA.
Comparativa entre les anomalies de temperatures a l'Oceà Pacífic durant el Niño de 1997 i el d'aquest any 2015. Font: JPL. NASA.
Des del Jet Propulsion Laboratory que la NASA té ubicat a Califòrnia se'ns informava fa un parell de dies de l'evidència de canvis a escala global produïts aquest any a causa del fenomen del Niño més potent que es recorda des del període 1997-1998, canvis en la distribució de les precipitacions, dels nivells d'ozó o de l'impacte dels incendis forestals.El fenomen del Niño que es produeix de forma natural amb cicles erràtics d'entre cinc a vuit anys es manifesta aquest any amb molta intensitat. Aquest fenomen produeix un escalfament de les temperatures de l'aigua a l'Oceà Pacífic a les costes de Perú i l'Equador especialment provocant importants anomalies tèrmiques que afecten de forma global altres paràmetres ambientals o climàtics arreu del món.

Els resultats anunciats a la reunió de la Unió Geofísica Americana a San Francisco senyalen que els efectes del Niño aquest 2015 alterarien els corrents atmosfèrics carregats d'humitat fins a la costa oest dels Estats Units produint aquí un clar augment de les precipitacions.

Per altra banda es produirà una anomalia en les concentracions de l'ozó troposfèric i aquest podria disminuir a les latituds mitjanes, recordar que l'ozó és un gas que es troba a l'atmosfera de manera natural tot i que també se'n produeix de manera artificial per l'home.

En aquest estudi també es van presentar resultats referents a la distribució dels incendis forestals al planeta en fenòmens del Niño tan accentuats com el que es produeix aquest any. Segons els científics que han treballat en aquest estudi en episodis importants del Niño els incendis forestals augmenten en número i extensió a les zones tropicals d'Amèrica del Sud i l'Àsia i pronostiquen per exemple un any complicat als boscos tropicals de l'Amazones aquest 2016.

diumenge, 13 de desembre del 2015

Continents & Countries

Section 1

Continents & Countries

At least for Europe it is obvious: All roads lead to Rome! You can reach the eternal city on almost 500.000 routes from all across the continent. Which road would you take?
To approach one of the biggest unsolved quests of mobility, the first question we asked ourselves was: Where do you start, when you want to know every road to Rome? We aligned starting points in a 26.503.452 km² grid covering all of Europe. Every cell of this grid contains the starting point to one of our journeys to Rome.
Now that we have our 486.713 starting points we need to find out how we could reach Rome as our destination. For this we created a algorithm that calculates one route for every trip. The more often a single street segment is used, the stronger it is drawn on the map. The maps as outcome of this project is somewhere between information visualization and data art, unveiling mobility and a very large scale.
Read more

Roads to Rome

Now that we have our 486.713 starting points we need to find out how we could reach Rome as our destination. For this we created an algorithm that calculates one route leading to Rome, Italy for every starting point in Europe. The more often a single street segment is used, the stronger it is drawn on the map.
Read more

Roads to Romes (US)

Maybe all roads lead to Rome, because there is a Rome on every continent? During further research we found out that there actually is a city called Rome (or Roma) on every continent of the world. The United States of America actually have 10 cities named after the Italian capital.
Follwing this fact, we adjusted our routing to find the closest Rome to every location in the USA. Each color represents routes leading to the closest Rome of this very starting point. Adjusting and coloring the routing to multiple destinations resulted in a very interesting territorial picture. Thus, every location is connected to the nearest Rome according to fastest travel time.
Read more

New United States (Roads to Federal Capitals)

Following the thought of shortest travel times from any given location, the next step of our mobility quest leads to the capital city of each state in the USA. What territory does each capital cover by shortest travel time? What is the place most remote place to the state capital? What kind of road networks are vizualized in different parts of the country?
When looking only at service areas, it seems like many states keep their territorial extents. Especially the coast states are recognizable. The southern states seem to loose their original form.
Read More

New Europe (Roads to European Capitals)

Realigning territories by travel time also works in Europe. "New Europe" shows big changes to the political borders as we know them today - assuming they corresponded with travel-time zones (country capitals).
Some countries stay more or less the same, like Turkey, the UK, Denmark, Spain and Portugal. While tiny states like Andorra, Lichtenstein, Vatican and Monaco experience huge spatial growth. Showing the importance of their infrastructural inclusion.

Looking at the states of central Europe it can get very hard to recognize any of the known political borders. Especially Germany, Switzerland and Italy amongst many others seem to loose their caracteristical borders.

Roads to Paris and Berlin

What hapens if we change the saying to all roads to Paris or Berlin? Walking down the political road, we tried to find out if our mappings could reveal the political structure of a country. We chose to compare Germany and France.
This time all routes lead to the respective capital of a single country, resulting in different spatial arrangements of the most important roads used. Assuming everybody in France and Germany decided to travel to their nations capital city, the location of traffic jams are obvious!
Read more

Quasi tots els camins, efectivament, porten a Roma

Roma
‘Tots els camins porten a Roma.’ Qui no ha escoltat mai aquesta cèlebre frase? El dissenyador alemany Benedikt Gross no sols l’ha escoltada, sinó que l’ha volguda analitzar i compovar-ne la veracitat. Al costat de Philipp Schmitt i Raphael Reimann, amb qui forma el col·lectiu Moovel Lab, han preparat un interessant mapa on apareixen totes les vies europees que convergeixen a la capital italiana: en són ni més ni menys que 486.713, quasi mig milió, des de petites carreteres a grans autopistes.
Per a elaborar l’espectacular mapa (amb versió interactiva inclosa) de les rutes cap a Roma, els tres dissenyadors han fet servir un algoritme que calcula els itineraris i els mapes lliures de la plataforma OpenStreet Map.
Amb aquestes dues eines, a més, han ampliat la recerca al continent nord-americà, plasmant en un altre mapa tots els camins que porten als deu municipis que també es diuen Roma als Estats Units.

dissabte, 12 de desembre del 2015

Historic Paris climate change agreement adopted at COP21

La Cimera pel Clima acorda limitar l'escalfament per sota dels 2 graus

canvi climàtic

La Cimera pel Clima acorda limitar l'escalfament per sota dels 2 graus

La proposta és legalment vinculant

El president de la trobada la defineix com a "històrica"

Els països ratificaran el text previsiblement aquesta tarda

Canvi climàtic: així quedaran les principals ciutats del planeta si segueix augmentant la temperatura

-Nd | 12/12/2015 a les 12:37h
Laurent Fabius, ministre d'Assumptes Exteriors francès i president de la Cimera pel Clima, ha anunciat aquest dissabte que l'acord tancat en la Conferència Internacional sobre el Canvi Climàtic de París (COP21) serà legalment vinculant i es marca l'objectiu de limitar l'escalfament global per sota dels dos graus i intentar que, com a màxim, sigui d'un grau i mig. Segons Fabius, cada cinc anys es farà un balanç i un seguiment per controlar si es compleix l'acord.

El president de la Cimera ha definit la proposta com a "històrica, ambiciosa i equilibrada" i ha subratllat que fa "justícia climàtica". Tanmateix, l'acord encara no és definitiu perquè els delegats de cada país han d'examinar el text i l'han de ratificar, en principi, aquesta tarda.

Després de dues setmanes d'intenses negociacions entre les 196 delegacions nacionals aquesta matinada s'ha tancat l'esborrany definitiu. Les converses s'han centrat principalment en la diferenciació en l'assumpció de responsabilitats per part dels països desenvolupats i en el finançament.

Tot i les paraules de satisfacció de Fabius, algunes veus han criticat que l'acord és de mínims i queda lluny de les expectatives generades.
 

dijous, 10 de desembre del 2015

L'any 2015 pot ser el quart més càlid a Catalunya des del 1950

Meteorologia

L'any 2015 pot ser el quart més càlid a Catalunya des del 1950

La mitjana de temperatura entre gener i novembre de 2015 ha estat de 15,2 graus, segons un informe del Servei Meteorològic de Catalunya

Si no es produeixen grans precipitacions, Barcelona haurà viscut l'any més sec des de 1878

La Cimera pel Clima busca un acord perquè la temperatura de la Terra «només» augmenti 2ºC

| 10/12/2015 a les 18:43h

Temperatura mitjana anual a Catalunya (gener-novembre) | Servei Meteorològic de Catalunya
L'any 2015 pot ser el quart més càlid a Catalunya des del 1950, segons informat aquest dijous el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), que ha realitzat un estudi preliminar fins a novembre. D'acord amb l'informe, i si no es produeixen grans canvis, Barcelona haurà viscut l'any més sec des de 1878.

La mitjana de temperatura a Catalunya entre gener i novembre de 2015 ha estat de 15,2 graus, 1,5 per sobre de la mitjana clàssica obtinguda per al període de control 1961-1990 -etapa que l'Organització Meteorològica Mundial (OMM) recomana per als estudis de canvi climàtic-. El quinquenni 2011-2015 ha estat el més càlid, i des del 1994 la temperatura mitjana anual sempre s'ha mantingut per sobre de la mitjana del període 1961-1990.

En l'àmbit global, l'OMM estima que el 2015 serà probablement el més càlid des del 1850, com a resultat de la combinació de l'escalfament global i el destacat episodi del Nen. De fet, Barcelona ha registrat de gener a novembre 345 mil·límetres, quan la mitjana climàtica és de 641,8. El valor és el més sec des del 1878, quan es van comptabilitzar 329,2, en espera de les precipitacions que puguin caure al desembre.
 
Sèrie anual de precipitació de Barcelona (1787-2015). Foto: Servei Meteorològic de Catalunya


Cinc paradisos que estan desapareixent per culpa del canvi climàtic

Cinc paradisos que estan desapareixent per culpa del canvi climàtic

Repassem alguns dels llocs del món que estan quedant submergits sota el nivell del mar

Coincidint amb la cimera sobre el clima que s'està duent a terme els darrers dies a París, el canvi climàtic s'ha tornat a posar a l'ordre del dia. De moment, les seqüeles que pot tenir semblen llunyanes, tot i que s'ha fet feina de pedagogia sobre el tema i part de la societat n'està més conscienciada. Però el canvi climàtic ja es fa notar a alguns llocs del planeta. Un dels aspectes més perjudicials és la pujada del nivell del mar, que ja s'està notant sobretot a illes de poca alçada. A continuació us mostrem cinc paradisos de la Terra que tenen data de caducitat. Hores d'ara, el nivell els està cobrint i la seva població està patint de valent per intentar salvar casa seva
 
Kiribati

Les antigues illes Gilbert, que se situen a l'oceà Pacífic, estan patint greument les conseqüències del canvi de clima. L'extensió de l'arxipèlag és molt minsa, de 800 quilòmetres quadrats, poc més que la comarca del Montsià. Però la superfície s'està reduint: l'aigua ja està arribant a les cases dels habitatges i els seus habitants planten arbres per evitar l'erosió de la terra.
Illes Maldives

El consell de ministres de les Illes Maldives es va celebrar, a l'octubre de 2009, sota del mar. D'aquesta manera, els seus dirigents van voler posar de manifest la gran problemàtica d'aquest arxipèlag de l'oceà Índic. El país podria desaparèixer en poques dècades si no s'hi posa remei immediat: és el país més baix del planeta.
Tuvalu

Sembrar arbres és la sortida que estan trobant els habitants de Tuvalu per pal·liar les conseqüències de l'augment del nivell del mar. El seu governador ja va explicar que viuen "amb la por constant de l'impacte del canvi climàtic" i va explicar que "l'amenaça és real i seriosa i no es diferencia d'una forma lenta de terrorisme".
Palau

Palau és una de les illes més importants de la Micronèsia, un arxipèlag del costat de la Polinèsia, al Pacífic. De moment, ja hi ha cementiris submergits sota l'aigua i l'augment del nivell del mar està erosionant muntanyes i deixant moltes persones sense llar.
Salomó

Fa set anys, diversos investigadors van traslladar-se a aquestes illes del Pacífic per constatar la pujada del nivell del mar. Les marques que van fer llavors ja no existeixen. Aquest augment, que segueix progressant, pot tenir conseqüències terribles a Salomó per la debilitat dels habitatges i la seva proximitat amb un litoral que cada cop creix més.

Ryanair cancel·larà la majoria dels vols a l’Alguer, inclòs el de Girona

Ryanair
Ryanair ha anunciat una retallada dràstica dels seus vols a Sardenya, molt especialment a l’aeroport de L’Alguer. Un dels vols que desapareixerà és el popular Girona-L’Alguer, la via més ràpida i habitual de connexió entre la ciutat catalana de Sardenya i la resta de l’àmbit lingüístic.
Això serà a partir del primer d’abril de 2016 si la companyia no canvia d’opinió. La reducció de vols afectarà un terç dels vols actuals des de L’Alguer i també una important quantitat de vols des de Càller.
Segons Ryanair la decisió està motivada per la seva escassedat d’aparells i per la necessitat d’usar diversos avions que estacionen a l’illa en rutes més profitoses. Les autoritats sardes, però, pensen que és una forma de pressió ja que fa dos anys que no subvencionen els vols d’aquesta companyia, coneguda perquè treu grans beneficis de volar a aeroports poc transitats i que a les autoritats públiques els interessa mantenir.

L'assassinat de John Lennon fa 35 anys

L'assassinat de John Lennon

Mark Chapman, un fan pertorbat, va disparar el 8 de desembre de 1980 cinc bales a l''exbeatle' quan el músic tornava al costat de la seva dona, Yoko Ono, al seu apartament de Nova York

RICARD GRÀCIA / EL PERIÓDICO
El component dels Beatles va morir assassinat pel mateix fan a qui havia firmat un autògraf poques hores abans. Mark Chapman, que el 1980 tenia 25 anys, segueix reclòs a la presó d'Attica (Nova York), on per vuitena vegada se li ha denegat la llibertat condicional
reconstrucció de l'assassinat de John Lennon el 8 de desembre de 1980
 

divendres, 4 de desembre del 2015

Els llocs d'Espanya més fotografiats aquest 2015 a Instagram

rànquing

Els llocs d'Espanya més fotografiats aquest 2015 a Instagram

Barcelona és la ciutat més retratada en aquesta xarxa social

EL PERIÓDICO / BARCELONA
Dimecres, 2 de desembre del 2015 - 19:08 CET
El desembre és temps de llistes de resums de l'any. Aquest dimecres Instagram ha donat a conèixer les ciutats i els llocs més fotografiats aquest 2015. A partir de la geolocalització de les imatges, la xarxa social de fotografia, amb més de 400 milions d'usuaris actius a tot el món, informa que Barcelona és la ciutat més fotografiada d'Espanya, i Nova York, la del món.

Les ciutats més fotografiades d'Espanya a Instagram són:

1) Barcelona amb 442.618 fotos
2) Madrid amb 296.578 fotos
3) Sevilla amb 96.070 fotos
4) Palma de Mallorca amb 87.926 fotos
5) València amb 80.454 fotos
6) Eivissa amb 79.264 fotos
7) Màlaga amb 66.293 fotos
8) Granada amb 56.169 fotos
9) Marbella amb 49.145 fotos
10) Alacant amb 37.227 fotos

I aquests són els 10 llocs més fotografiats d'Espanya:

1) Park Güell (168.068 fotos)
2) Camp Nou (153.461 fotos)

3) Sagrada Família (128.039 fotos)

4) Estadi Santiago Bernabéu (113.995 fotos)

5) Puerta del Sol (104.885 fotos)

6) El Retiro (80.824 fotos)

7) La Rambla (78.724 fotos)

8) Ushuaïa Ibiza Beach Hotel (71.583 fotos)

9) Plaça de Catalunya (56.512 fotos)
10) Platja de la Barceloneta (48.778 fotos)

L’origen de la ‘gran bola de foc de Mataró’

Dissabte passsat, 28 de novembre, a les 20h 07m 08s hora local, una roca interplanetària va entrar a l’atmosfera, a la zona del Maresme, i va crear una bola de foc molt més lluminosa que la lluna plena que va poder ser observada des d’una bona part del país.
El fenomen va ser enregistrat per la càmera CCD de tot el cel de l’Observatori Astronòmic del Montsec (IEEC), per altres estacions de vídeo-detecció de la Xarxa d’Investigació sobre Bòlids i Meteorits (SPMN) i alguns astrònoms afeccionats. Ara, l’anàlisi de totes aquestes imatges ha permès reconstruir la trajectòria i l’òrbita, i determinar algunes característiques.
La gran bola de foc Mataró
La roca era d’un diàmetre no gaire inferior a un metre i va començar a produir llum a una alçada de 100 quilòmetres damunt del mar, davant de la costa del Maresme. Un segon més tard, la bola es va anar fragmentant. Josep Maria Trigo, investigador principal del Grup de Meteorits, Cossos Menors i Ciències Planetàries de l’Institut de Ciències de l’Espai (IEEC-CSIC), explica que ‘les primeres fragmentacions van tenir lloc a gran alçada, a 80 i 70 quilòmetres sobre el nivell del mar, quan sobrevolava el municipi de Mataró’. La bola de foc, identificda com a SPMN28115, que els científics han anomenat ‘gran bola de foc Mataró’, va baixar fins a 60 quilòmeres d’alçada abans d’extingir-se. Una part del material es va dipositar a la mesosfera en forma de pols.
‘Les observacions ens indiquen que el meteoroide tenia una velocitat de 54.000 km/h, cosa que indica que procedia del cinturó d’asteroides, i estava composat per un material molt fràgil, possiblement similar a les condrites carbonàcies (un tipus de meteorits rics en matèria orgànica que procedeixen d’asteroides primitius o de cometes, i que serien els primers materials agregats al voltant del sol fa 5.565 milions d’anys, a partir dels quals es van formar els planetes terrestres desenes de milions d’anys més tard). L’emissió de pols fina incandescent d’aquesta bola de foc va generar una estela persistent durant una desena de segons en la primera part de la trajectòria lluminos’, segons el doctor Trigo. ‘La reconstrucció de la trajectòria ens permet afirmar que no va produir meteorits ja que es va desintegrar a molta alçada’.
Observació de gran importància
Registrar aquestes boles de foc és molt important per tal d’estudiar la capacitat de l’atmosfera com a escut natural, obtenir propietats físiques de les roques o determinar-ne l’òrbita. ‘Per la dificultat d’enregistrar-les durant la breu fase de bola de foc, que dura només uns segons, de moment només s’ha pogut reconstruir l’òrbita d’una vintena de meteorits’, afirma Josep Maria Trigo.
La participació d’astrònoms afeccionats és fonamental en aquestes observacions. De fet, alguns dels vídeos més espectaculars d’aquesta bola de foc provenen de tres estacions de videodetecció que gestionen astrònoms afeccionats: Pep Pujols, de l’Agrupació Astronòmica d’Osona, des de Folgueroles; Josep M. Petit, de l’Agrupació Astronòmica de Girona, des de Sant Antoni de Calonge; i José A. De los Reyes i Sensi Pastor des del Observatori Arroyo (Z78), a Cehegín (Múrcia), a més de 500 km de distància.
Un altre afeccionat, Agustí Descarrega, va aconseguir fer per casualitat una astrofotografia de la bola de foc des de la desembocadura de l’Ebre.
La càmera de tot el cel de l’Observatori del Montsec
L’enregistrament des de l’Observatori Astronòmic del Montsec (OAdM) de l’IEEC va ser possible gràcies a una càmera digital que enregistra tot el cel que funciona totes les nits de l’any i està destinada, precisament, a detectar bòlids i altres fenòmens celestes inesperats. Aquesta càmera CCD hipersensible consta d’un objectiu ull de peix que permet monitoritzar el cel nocturn i detectar bòlids meteòrics fins a una distància propera als 700 quilòmetres, de manera que cobreix tot el nord-est peninsular. La infraestructura s’opera de manera remota des de l’Institut de Ciències de l’Espai (IEEC-CSIC), on s’està ‘implementat un sistema d’identificació de bòlids que, unit a l’accés instantani en línia a les imatges, permet explicar gairebé a l’instant la natura d’aquests impressionants fenòmens celestes’, segons explica Josep Sanz, enginyer informàtic de l’IEEC.
Les observacions d’aquesta càmera s’emmarquen dins la Xarxa d’Investigació sobre Bòlids i Meteorits (SPMN), que fa dues dècades que explica de manera científica els fenòmens lluminosos produïts per l’entrada de roques procedents de llunyans racons del Sistema Solar i, a vegades, per la reentrada de ferralla espacial. Des de l’Institut de Ciències de l’Espai (IEEC-CSIC), en col·laboració amb altres grups de recerca, es manté un llistat actualitzat dels bòlids que sobrevolen la Península Ibèrica.
L’Observatori Astronòmic del Montsec (OAdM)
L’Observatori Astronòmic del Montsec és una infraestructura científica gestionada per l’IEEC i es troba ubicat a 1.570 metres d’alçada a la serra del Montsec, 50 quilòmetres al nord de la ciutat de Lleida i a tocar del municipi d’Àger, en ple Prepirineu català. Aquesta zona està reconeguda com una de les més indicades del continent europeu per a l’observació astronòmica gràcies a la combinació dels seus condicionants meteorològics i l’escassa afectació de la contaminació lumínica. És, sens dubte, un cel excepcional. A més de la càmera CCD de tot el cel, alberga també diversos telescopis i instrumentació científica.

Podeu veure els videoa en aquest mateix BLOC

Bòlid del dia 28 de novembre de 2015, a les 19.08 TU

SPMN 281115 SUPERBOLIDE OVER BARCELONA

dijous, 3 de desembre del 2015

Un novembre de rècord a l'Observatori Fabra de Barcelona

Un novembre de rècord a l'Observatori Fabra de Barcelona

L'Observatori Fabra de Barcelona registra el segon mes de novembre més càlid des de 1914.

Sortida del sol aquest matí des de l'Observatori Fabra de Barcelona Font: Alfons Puertas
Sortida del sol aquest matí des de l'Observatori Fabra de Barcelona Font: Alfons Puertas
El mes de novembre ha estat càlid a bona part del territori català i especialment càlid als punts més elevats del territori. Una petita mostra d'aquesta anomalia de les temperatures, la trobem en la mitjana total mensual de l'Observatori Fabra de Barcelona que ha registrat el segon mes de novembre més càlid de la sèrie 1914-2015.
Segons ens informa el mateix observador de l'Observatori Fabra, l'Alfons Puertas, aquest mes de novembre és el segon més càlid de la sèrie amb una temperatura mitjana mensual de 14.3 graus només superat per l'any 2006 quan la mitjana de temperatures del mateix mes de l'any va ser de 14.6 graus.

L'estabilitat que ha predominat durant bona part del mes de novembre també es reflexa en les dades d'hores de sol registrades durant tot el mes al mateix Observatori Fabra i aquest novembre ha estat el novembre amb més hores de sol mai enregistrat en aquest punt de la capital catalana, concretament amb 241.5 hores, un 54% més de la mitjana.

A altres punts del territori català en especial a l'alta muntanya les temperatures han estat entre 3 i 4 graus per sobre de la mitjana climàtica segons informa el Servei Meteorològic de Catalunya. Destaquem les anomalies de temperatura de les estacions de: Malniu 2.230 metres (+4.3ºC), Montsec d'Ares 1.572 metres (+4.3ºC), Cadí Nord 2.143 metres (+4.2ºC) i el Port del Comte 2.316 metres (+4.0ºC).

diumenge, 29 de novembre del 2015

2 de 9 amb folre i manilles carregat. Minyons de Terrassa

Les set meravelles de l’enginyeria, a punt de completar-se

Les set meravelles de l’enginyeria, a punt de completar-se

Hotel Meca
Actualment, de punta a punta del planeta hi ha projectes arquitectònics i d’enginyeria en curs que desafien tots els límits de les possibilitats constructives. El diari The Guardian s’hi ha fixat i ha destacat set macrostructures en construcció ara mateix, de la Gran Bretanya a la Xina, passant per París i l’Orient Mitjà.
Obre la llista la nova terminal de l’aeroport de Pequín, obra de Zaha Hadid. També hi ha la Kingdom Tower de Jiddah, a l’Aràbia Saudita, que una vegada enllestida s’alçarà un quilòmetre; el megapont de cinquanta quilòmetres que enllaçarà Hong Kong, Zhuhai i Macau; la immensa estructura d’acer sobre rails que ha de cobrir el reactor de Txernòbil accidentat fa tres dècades; el colossal Hotel Abraj Kudai de la Meca, que quan obri la porta tindrà deu mil habitacions per als pelegrins; el projecte ferroviari Crossrail per sota de Londres, i el Grand Stade que la Federació de Rugbi francesa construeix a París, amb capacitat per a 82.000 espectadors i sostre mòbil.
No apareix a la llista, però podria ben bé ser-hi per mèrits propis, la ‘seu galàctica’ que la companyia Apple construeix ara mateix a Cupertino (Califòrnia):

diumenge, 15 de novembre del 2015

Un portal mostra la distribució dels cognoms per tot el món

Forebears
Forebears es podria definir, ras i curt, com la Wikipedia dels cognoms. Des que es va obrir el 2012, s’ha convertit en un immens banc de dades que aplega, asseguren els creadors, fins a onze millions de cognoms de tot el món. Tot aquest immens volum d’informació, aplegat a partir de fonts ben variades (registres civils i eclesiàstics, hemeroteques, censos, guies de telèfon, portals de genealogia…), es mostra sobre el mapamundi.
Sols cal introduir-hi un cognom i observar aproximadament quanta gent el porta, com es distribueix pel planeta, en quins territoris és més freqüent i la posició que ocupa en el rànquing de cognoms de cada país.
El portal també incorpora, sempre que se’n té la informació, el significat del cognom consultat i el motiu històric de la seva distribució geogràfica. En aquest sentit, segons les dades de Forebears la majoria de cognoms del món són patronímics, tot i que també n’hi ha molts de derivats de professions i indrets geogràfics.